BANER FAKAP

Monday, October 31, 2011

FOA : The Book


Dalam Proses

Buku FOA sedangdalam proses compiling. Penerbit buku ku dah jupa dan initial plan ialah mengeluarkan buku FOA dalam siri trilogi atau lebih. Sepanjang 6 tahun ada lebih 1200 nukilan sampah dalamblog ini. Setiap satunya mempunyai genre dan topik tersendiri.So adala lebih baik FOA dikeluarkan mengikut "label tag" mereka. Pelan awal ialah mengeluarkan Cerita Hantu, Jengkel dan Housemate Dari Nurakka. Kalau these books manage to sell well I will be publishing Politikalzz dan Fishand Chip Diary. Yes will try to finish FCD after languishing in my harddrive since 1999. I think i finally found the ending for FCD. Oh dan kalau FCD laku aku nak menulis buku yang dipanggil Blogger. Kesinambugan kepada FCD.

HEHEH

Banyak plan tapi semuanya belum konkrit. To be honest sekarang bukannya ada masa sangat nak membaca apakan lagi menulis. BUt i have to somehow find the time. Bloggers like me know brand recognition Obefiend ini tak akan kekal selamanya. While ada value baik aku cash in on it.

On a side note this is the first ever truly mobile entry ever published on FOA.I am launghing at The Intercontinental Hotel lobby with my laptop. Finally aku ada laptop dan boleh menulis dimana sahaja aku berada. I call this pratice pasal when I get married in january i have to work while on honey moon on this laptop

Thanks ACER for giving me their ASPIRE S3 Ultrabook. Yeah free plug because bila dah jadi blogger kena pandai get free stuff and then reciprocate the favour



I will keep you guys updated on when my book will be available for sale

Oh and kalau malam ni free silalah ke RASTA TTDI. Disana ada launch buku ZOMBIEJAYA dan Cerita Malaysia Tidak ke Piala Dunia. I will be there.

Till later

Monday, October 24, 2011

Gaddafi and Umar Mukhtar - Kisah 2 Orang Penting Di Libya


History shit

Selepas memerintah selama 40 tahun, Muammar Gaddafi akhirnya mati ditembak dikepala diatas jalan raya. Kini jasad beliau disimpan didalam bilik menyimpan daging ayam dibandar Misrata dan dipertontonkan kepada rakyat yang mahu melihat. Di beberapa laman web antarabangsa ada ditunjukkan garis masa kehidupan Muammar Dari dari muda hinggalah ke hari kematiannya ditangan pemberontak.

Dalam banyak-banyak gambar, gambar dibawah ketika Muammar bertemu Silvio Burlosconilah yang paling menghairankan aku. Kenapakah gambar yang hanya menggunakan bingkai masking tape diletakkan pada jaket Muammar? Maka aku pun mengugel dan mengwiki sepanjang hari bagi mencari jawapan kepada persoalan aku ini.



Lelaki didalam gambar diatas ialah Umar Mukhtar. Beliau merupakan penjuang nasionalis Libya yang menentang penjajahan Itali pada awal kurun ke 20. Muammar meletakkan gambar Umar pada jaket beliau sebagai mengingatkan Silvio tentang dosa Itali terhadap rakyat Libya suatu ketika dahulu.

So who the hell is Umar Mukhtar and why he is such a big deal in Libya?

Born in 1896 Umar was a teacher who turned into a rebel leader who fought against the Italian imperialist. Libya was once under the Ottoman Empire before the Italian decided to invade it during the 1911 Italio-Turkish War. Pihak Itali sebenarnya sudah menuntut hak terhadap Libya sejak 1878. Perang meletus setelah pihak Turki Othmaniah enggan menyerahkan Libya kepada Itali. Perang meletus pada September 1911 dan berakhir pada October 1912 dengan pihak Turki bersetuju mengeluarkan tentera dan tuntutan mereka terhadap Libya.

Walaupun pihak Turki dah berambus, pejuang nasionalis Libya seperti Umar Mukhtar enggan memberi muka kepada nenek moyang Marco Materazzi dan Christian Vieri. Umar Mukhtar meneruskan perjuangan menentang penjajah Itali selama 20 tahun secara peperangan gerilla. Perjuangan beliau hanya terhenti selepas beliau ditangkap pada September 11 1931 selepas tercedera dalam pertempuran di kota Slonta. Dengan tertangkapnya Umar Mukhtar hilanglah ketua pergerakan rebel Libya. Gambar pada jaket Muammar Dafi ialah gambar Umar Mukhtar dalam tahanan. Gambar ini disebarkan ke seluruh Libya bagi menunjukkan kejayaan penjajah Itali menghapuskan penentangan dua dekad Umar.

Selama 3 hari Umar Mukhtar dihadapkan ke mahkamah atas "kesalahan" beliau menentang pemerintah Itali. Pada 14 September 1931 beliau didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman gantung sehingga mati oleh mahkamah.
Selepas hukuman dibacakan Umar diberikan peluang memberi kata-kata akhir. Dengan bad assnya Umar Mukhtar menjawab;

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."

Hukuman dijalankan pada 16 September di kem tahanan Suluq. Umar Mukhtar digantung sampai mati dihadapan pengikutnya sebagai amaran kepada mereka untuk tidak fuck with the Italians. Jasad beliau kemudian disemadikan di Sidi Abeid. Pada tahun 1960, lapan tahun selepas Libya mendapat kemerdekaan, jasad beliau dipindahkan ke Benghazi oleh Raja Idris. Benghazi dipilih sebagai tempat persemadian beliau sebagai tanda terima kasih kepada Umar yang mengetuai tentera Senussi baginda menentang penjajah Itali.

Tetapi jasad beliau tidak kekal di Benghazi. Jasad beliau dipindahkan sekali lagi ke Suluq (tempat beliau digantung) oleh Muammar Dafi yang emo dengan kepopularan Umar Mukhtar. Pada tahun 2000 berlaku kejadian bodoh melibatkan Dafi dan kelab bolasepak Al Ahly. Kelab Al Ahli di Benghazi mempunyai nama yang sama dengan kelab kegemaran beliau di Tripoli. Kelab Al Ahli Tripoli adalah kepunyaan anak beliau Saadi. Saadi juga merupakan pemain kelab ini dan bagi memastikan kelab Al Ahly kepunyaan beliau lebih power dari Al Ahly Benghazi beliau melakukan taktik kotor. Pengadil dirasuah dan ini menyebabkan Al Ahly Benghazi kalah. Pada tahun 2000 Al Ahly Benghazi menghadapi ancaman relegation. Dalam perlawanan akhir pihak lawan mereka diberikan penalti tanpa sebab munasabah dan Al Ahly Benghazipun relegated. Sebagai tanda protes penyokong kelab Al Ahly Benghazi melakukan protes besar-besaran. Seekor keldai dipakaikan baju kelab Al Ahly Tripoli siap dengan nama Saadi dibelakangnya.

Kelab Al Ahly Benghazi ini sebenarnya diasaskan oleh golongan Pro Senussi Raja Idris yang dijatuhkan oleh Dafi. penyokong kelab ini dengan beraninya menghina kelab Al Ahly kepunyaan Saadi yang korup. Mereka memanggil diri merka "cucu cicit Umar Mukhtar" sebagai tanda FUCK YOU kepada Saadi dan secara tak langsung Muammar Gaddafi.

Bagi membalas penghinaan terhadap keluarganya, Muammar memerintahkan agar makan Umar Mukhtar digeledah dan dirobohkan. Jasad penjuang Libya ini kemudian ditanam pula di Suluq, jauh dari Benghazi yang mempunyai kaitan sebagai bandar diraja Senussi.



Makan Umar Mukhtar di Suluq


Semasa pemberontakan menentang Muammar bermula,bekas makan Umar Mukhtar dijadikan tempat berkumpul penyokong anti Gaddafi. Gambar Umar Mukhtar diletakkan pada bendera yang dikaitkan dengan golongan pemberontak. 80 tahun selepas kematian beliau, Umar Mukhtar masih mempunyai "kuasa" untuk menaikkan semangat anak muda menentang pemimpin mereka yang opresif.



So now you know.

I know this is a random but FOA is all about random topics right?


Friday, October 21, 2011

Aku Salah Faham Kisah Zaman Nabi Nabi Ke?


Perihal nabi, penganut ugama lain dan penyeksaan


Isu paling hangat beberapa minggu ini ialah kisah murtadisasi. Kononnnya ada FENOMENA murtad yang semakin tak terkawal diatara orang melayu islam malaysia. Aku emphasis kepada melayu Islam disini kerana kalau bukan MELAYU ISLAM no one really gives a flying turban about it.

Why am I saying this? There were already a few cases of non Malay converts reverting to their old religion after a divorce. These cases are not rare and you can read them in newspaper every other week. In sermons during Friday prayers when the issue of apostasy came up the word MELAYU MURTAD was uttered more prominently than MUSLIM MURTAD. It seems to me the powers that be are more concerned over the apostasy among the Malays that on the ummah itself.

But I am here today not to talk about Melayu or Murtads. I wanna talk about the things I learned from religious school.

Semasa di sekolah ugama dulu saya belajar tentang umat zaman dahulu. Saya belajar bagaimana umat zaman dahulu diseksa kerana kepercayaan mereka pada agama yang mereka anuti. Sebagai contoh kisah Asiahm isteri si Firaun yang dibunuh kerana kepercayaannya. Kita sedih dengar cerita beliau diikat tangan dan kaki dan disalai bawah mentari sehingga mati. Kita mengutuk kekejaman Firaun kerana menyeksa orang yang enggan menyembah tuhan saya sama dengannya

Kemudian kita dengar cerita Ashabul Ukhdud dimana umat zaman dahulu juga diburu dan diseksa kerana kepercayaan mereka kepada Tuhan pilihan mereka. Ada yang dicampak kedalam parit berapi hidup-hidup kerana percayakan Allah. Ada yang digergagi dari kepala ke pusat hingga terbelah dua macam banana split. Sekali lagi kita mengutuk Raja Zu Nuwas kerana sifat ketidak berperi kemanusiannya.

Kita sedih membaca cerita Mashitaah, si penyikat rambut anak Firaun.Bayi yang dikendongnya bercakap pada ibunya supaya terjun kedalam periuk api tanpa ragu-ragu kerana syurga sudah dijanjikan kepada mereka. Hasilnya makam
 mereka berbau wangi semerbak sehingga nabi sendiri kagum dengan bauan itu ketika malam Israk Mikraj.



Kita menangisi Sumayyah binti Khayyath, penganut Islam pertama dibunuh mushrikin Mekah kerana kepercayaannya kepada ajaran Nabi. Kita mengutuk Abu Jahal and co kerana menyekasa Bilal bin Rabbah dengan himpitan batu besar pada dadanya.

Ada banyak lagi kisah umat zaman dahulu diuji dan diseksa kerana kepercayaan mereka kepada tuhan yang satu, pada agama yang dianuti dan pada ajaran nabi yang diutus.

Dalam kesemua kisah yang aku pelajari ini TIDAK ADA SATU kes pun mereka yang percaya pada tuhan baru pilihan mereka BERUBAH agama. Semua kekal pada kepercayaan dimana tuhan yang mereka pilih itu benar. Tidak ada apa yang boleh dilakukan pihak berkuasa atau Raja yang mempu mengubah kepercayaan mereka. The threat of violence will only reinforce their faith to their chosen god. All of the prosecuted "Muslim" end up dying with their faith intact.

Pemahaman aku dari cerita-cerita diatas ialah;

1. Sungguh kejam mereka yang menyeksa
2. Sungguh jahat dan terkutuk mereka yang menyeksa. Mereka semua dilaknat tuhan
3. Sungguh kuat iman umat terdahulu sehingga sanggup mati kerana agama
4. Penyeksaan dan hukuman mati tidak langsung menakutkan TRUE BELIEVERS

Ini yang aku fahami. Aku tak pasti apa yang korang fahami kerana kepala hotak MASONIK aku memang lain sikit pemikirannya.

Disnilah aku nak tanya soalan cepu emas hari ini;

Jika umat Islam Melayu Malaysia dari kecil diindorkinasikan dengan cerita sebegini, mengapa begitu mudah sekali mereka menyebut "BUNUH SAHAJA MEREKA YANG MURTAD INI! BUNUH MEREKA!" bila timbul isu Melayu yang murtad?

Kenapa begitu mudah menjadi Judge Dredd mahu mencabut nyawa seorang manusia hanya kerana mereka sudah percaya pada tuhan yang lain? Kenapa tanpa berfikir panjang hilang rasa kasihan belas pada manusia lain bila mereka mahu menyembah Yesus, Buddha, Shiva dan sebagainya?

From the stories of early ISLAM we know that prosecution only make the faith become stronger. So what make some Meleis believe that by threatening "BUNUH SEMUA MURTADS!" will help Islam in the long run?

For a religion that suffered prosecution themselves, one would think Muslims would show more empathy towards people of DIFFERING RELIGIOUS VIEWS. I often hear my MELEIS friend say this;

"Yahudi buat kepada orang Palestin apa yang dibuat oleh HITLER terhadap mereka. Sungguh bangang orang Yahudi ini. Mereka tak belajar apa-apakah dari Holocaust?"

So I am asking the same question today;

Have we learned anything from the story of "Muslims" prosecution under King Nu Was, Pontius Pilate, Abu Jahal and the Pharaoh? Why are we so quick to follow the footsteps of these evil people when handling the issue of people converting to other religion?

This I find his very puzzling. Please answer the question below........

Be civilised please!

Thursday, October 20, 2011

Book Review - Imperial Life in The Emerald City


Hasil Big Bad Wolf


Minggu lalu berlakunya festival buku jualan pukal di Serdang anjuran Serigala Besar Jahat. Book sale mega ini mengakibatkan aku yang tak suka drive ke Serdang pun dengan relahati kesana. Tahun-tahun sebelum ini aku tak tergerak pun nak pergi. Kombinasi tiada uwang dan malas nak berpusu-pusu dengan ribuan manusia didalam dewan mencari buku. Tahun ini ada uwang sedikit dan si tunang tersayang mengajar dengan suara manja ala iklan Manjakini si Nora Danish.

Kamu pernah kena pujuk dengan si kekasih hati? Kalau belum pernah kamu tak tahu betapa powernya kuasa memujuk ini. Terutama kalau yang memujuk comel macam arnah prairie dengan mata berkilau bagai karakter anime hentai. HAH!

Aku pun kesana dengan berbekalkan RM100. Tak banyak aku tahu tapi itu sahaja yang aku mampu. Lebih dari itu alamatnya aku kena buat book soup akhir bulan dan minum bagi mengalas perut. Tak banyak buku yang tinggal by the time aku kesana. Dah hari-hari terakhir the good books sudah disapu bersih penggila buku yang lain. Yang tinggal hanya stacks of Nigella Lawson, Nora Roberts and Jamie Oliver crap that no one seems to care. I even saw a copy of Miley Cyrus autobiography. How lame is this that a 17 year old punya biografipun ada terjual.

Naturally gravitated towards the history and war section. Was looking forward to get the latest Clancy novel on paperback but it was not on sale. Instead I got me a few books on the war in Iraq, Afghanistan, Iran, WW2 and Arlington Cemetery. Not bad actually with the total damage of RM68.

The book i want to talk about today is Imperial Life in the Emerald City

This book was used as the basis for the film The Green Zone starring Good Will Hunting. #HAH!



Author? Rajiv Chendrasekaran
Classification? Non Fiction
So is the book any good? YES
Is it boring? NO
How much did I paid for it? RM8
What is it about? Post war Iraq and what went wrong
Is the book thick? Nope.. not even 1/3 of Great War for Civilsiation
Paperback? YES

REVIEW

What went wrong in the Iraq immediately after the war. See how REPUBLICAN cronies hired by Bush administration fucked up Iraq in the post war years. See how they tried to bring a free market to a formerly socialist state. In one chapter the writer talked about how during the Saddam regime electricity, water, health and education were free. In the 70's during the oil boom Saddam would import luxury products from Europe and sell it back in government owned shops at a fraction of the price. In the 70's Iraq was the DUBAI of today with massive construction and modernization funded by the endless oil money. The price of a gallon of oil was only a nickel. If you own a factory you also dont have to pay for electricity and water. The raw materials that you need for your factory was also heavily subsidized by the Saddam government.

But what is the catch for all this free shit?

First of all you have no say on how the government works. Saddam had absolute power. Anyone who was brave enough to step out of line will be be jailed. As for the factory owners, you are obligated to hire all the workers that the government sent to you under the command of the Ministry of Industry. It is not uncommon for factories that needed only 1 000 workers to hire 4 000 because the government promised every single Iraqi work. So what happened in these factories? Some go to work just to make coffee. Other sit in a room and do nothing for hours and would collect they paycheck regardless of the amount of work the did that month.

Then the war with Iran happened. This war bankrupted Iraq. The good times ended and to make it worse then Saddam later invaded Kuwait for the lulz (if you read the OLD FOA you would know WHY he invaded Kuwait - Go by Robert Fisk book if u wanna know LOL) . Twenty plus years of UN sanctions later, Iraqis were reduced to drinking vile untreated water from the Euphrates. They cant buy new filtration system or chlorine. Hospitals were forced to use recycled bandages and syringes. Iraqis were pissed at both Saddam and America. They yearn for the good old days. So when America invaded Iraq in 2003 they Iraqis foolishly believe that with Saddam gone, Iraq will magically return to the good old days. Here is where things got interesting.

The Bush administration hired people who are not familiar with middle east let alone Arab culture. They drafted a provisional secular constitution that no Muslim in Iraq would agree. They also brought in more Shi'ites than Sunnis into the government contrary to what had been done for decades under Saddam. This might be a politically correct move to do as Iraq is a majority Shi'ite nation but the Sunnis naturally saw this as a threat to their existence. The American also decided to introduce free market to a socialist state. No more jobs for every Iraqi unless they qualify. They also planned to reduce the amount of civil servants and introduce privatization for the first time in Iraq history. Iraqis would now have to pay MARKET price for oil and basic amenities. It was said that when East Germany embraced democracy in 1990, the west German hired 8000 people to restructure the countries assets and economy. This is typical German efficiency. They also hired the right people with the right credentials to do execute the plan.

America shoved the responsibility of restructuring Iraq's economy to 3 people. No that is not a typo and these 3 poor sods were given 6 months to make everything work. They were also hired because of their loyalty towards the Republican party. If you are a democrat and disagree with the Bush administration policy don't even think of getting a posting in Iraq. Cronyism and nepotism at it's best with the future of the Iraqi people hanging on the hands of these 3 people.

I am halfway through the book and I must admit this is definitely a very informative book. If you want to know what went wrong in Iraq just grab this book today for it is quite an eye opener. You will see some parallels on what Saddam did in Iraq with what our government is doing with Malaysia.Prepare ti be flabbergasted at the sheer incompetence of the Bush administration handling of post war Iraq too. I still can't believe that they did some of things they did like total disregard of cultural sensitivities and Geneva Convention, Bottom line is, Imperial Life in The Emerald City is a book for WARFAGS like me and those interested in history. Grab it now from all good book stores.


Wednesday, October 19, 2011

Bermula Dari Sifar


REBOOT

Kita bermula dari sifar. Bina semula kotabaru atas sisa kota lama. Dikatakan semasa orang Sepanyol menakluk Mexico, mereka membina bantar moden mereka diatas runtuah kota Aztek. Gereja katolik besar di tengah Mexico City dibina betul-betul diatas bangunan dewa pagan Aztek. Jika dikuis tanah sekitar katedral kehutahan Jesus itu kamu bolej jumpa patung tuhan Aztek. Tanda sivilisasi Aztek kini sudah dikuburkan

Banyak orang bertanya apa perlukah aku membuang entry-entry lama FOA? Kenapa tak dikekalkan sahaja?

Aku sudah back up dan simpan semua entry lama. Akan compile dan buat dalam bentuk buku. Jika masih mahu membaca nukilan sampah dari an author formerly known as Effi Weiland tunggu sahaja buku saya dijual di toko buku berhampiran. Ya aku pernah menerima beberapa tawaran agar FOA dibukukan tak lama dulu dari pelbagai publishing house. Aku saja malas kerana tiada sebab untuk publish. Kini dengan matinya FOA versi 1.0 kini aku ada alasan buat duit dari penulisan sampah aku

Ini kebenaran

Tiada apapun yang aku nukilkan sepanjang 6 tahun di FOA itu bagus. In fact aku sendiri akan komen apa yang pernah ditulis dulu sangat amatur. Se amatur video 3GP orang bersenggama celah akar pokok dan batuan berlumut di lubuk tupah.Dengan typo berjela dan pandangan sayap kiri arkaik dan terlalu idealistik. Aku masih tak tahu bagaimana nukilan aku dulu boleh ada pembaca pula. Mungkin kerana orang ramai memang sukakan bacaan sampah. How else would this explain the existence of Metro, Mastika and FOA in the first place

Maka FOA pun bermula kembali. Dari tahun pertama. Year one. Jika pengeluar komik DC boleh melakukan label wide revamp keatas 52 komik terbitan mereka masakan aku tak boleh lakukan yang sama kan? I mean blog entries yang lama tu pun korang dah bosan baca. Biarkan ia mati. Tinggal dalam kenangan kamu sahaja. Enjoy sahaja FOA the second coming. Kalau bagus ia jadi macam KRISTUS. Bakal menyelamatkan kamu dari kebosanan blog-blog lain. Kalau tak bagus jadi macam kehadiran semula Iron Mike Tyson. Never as good as the last one and people will only remember how good this blog was once was. I am willing to reboot. As long as you guys are willing to read

Let's give this blog a second try.

Effi Saharudin