BANER FAKAP

Monday, October 24, 2011

Gaddafi and Umar Mukhtar - Kisah 2 Orang Penting Di Libya


History shit

Selepas memerintah selama 40 tahun, Muammar Gaddafi akhirnya mati ditembak dikepala diatas jalan raya. Kini jasad beliau disimpan didalam bilik menyimpan daging ayam dibandar Misrata dan dipertontonkan kepada rakyat yang mahu melihat. Di beberapa laman web antarabangsa ada ditunjukkan garis masa kehidupan Muammar Dari dari muda hinggalah ke hari kematiannya ditangan pemberontak.

Dalam banyak-banyak gambar, gambar dibawah ketika Muammar bertemu Silvio Burlosconilah yang paling menghairankan aku. Kenapakah gambar yang hanya menggunakan bingkai masking tape diletakkan pada jaket Muammar? Maka aku pun mengugel dan mengwiki sepanjang hari bagi mencari jawapan kepada persoalan aku ini.



Lelaki didalam gambar diatas ialah Umar Mukhtar. Beliau merupakan penjuang nasionalis Libya yang menentang penjajahan Itali pada awal kurun ke 20. Muammar meletakkan gambar Umar pada jaket beliau sebagai mengingatkan Silvio tentang dosa Itali terhadap rakyat Libya suatu ketika dahulu.

So who the hell is Umar Mukhtar and why he is such a big deal in Libya?

Born in 1896 Umar was a teacher who turned into a rebel leader who fought against the Italian imperialist. Libya was once under the Ottoman Empire before the Italian decided to invade it during the 1911 Italio-Turkish War. Pihak Itali sebenarnya sudah menuntut hak terhadap Libya sejak 1878. Perang meletus setelah pihak Turki Othmaniah enggan menyerahkan Libya kepada Itali. Perang meletus pada September 1911 dan berakhir pada October 1912 dengan pihak Turki bersetuju mengeluarkan tentera dan tuntutan mereka terhadap Libya.

Walaupun pihak Turki dah berambus, pejuang nasionalis Libya seperti Umar Mukhtar enggan memberi muka kepada nenek moyang Marco Materazzi dan Christian Vieri. Umar Mukhtar meneruskan perjuangan menentang penjajah Itali selama 20 tahun secara peperangan gerilla. Perjuangan beliau hanya terhenti selepas beliau ditangkap pada September 11 1931 selepas tercedera dalam pertempuran di kota Slonta. Dengan tertangkapnya Umar Mukhtar hilanglah ketua pergerakan rebel Libya. Gambar pada jaket Muammar Dafi ialah gambar Umar Mukhtar dalam tahanan. Gambar ini disebarkan ke seluruh Libya bagi menunjukkan kejayaan penjajah Itali menghapuskan penentangan dua dekad Umar.

Selama 3 hari Umar Mukhtar dihadapkan ke mahkamah atas "kesalahan" beliau menentang pemerintah Itali. Pada 14 September 1931 beliau didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman gantung sehingga mati oleh mahkamah.
Selepas hukuman dibacakan Umar diberikan peluang memberi kata-kata akhir. Dengan bad assnya Umar Mukhtar menjawab;

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."

Hukuman dijalankan pada 16 September di kem tahanan Suluq. Umar Mukhtar digantung sampai mati dihadapan pengikutnya sebagai amaran kepada mereka untuk tidak fuck with the Italians. Jasad beliau kemudian disemadikan di Sidi Abeid. Pada tahun 1960, lapan tahun selepas Libya mendapat kemerdekaan, jasad beliau dipindahkan ke Benghazi oleh Raja Idris. Benghazi dipilih sebagai tempat persemadian beliau sebagai tanda terima kasih kepada Umar yang mengetuai tentera Senussi baginda menentang penjajah Itali.

Tetapi jasad beliau tidak kekal di Benghazi. Jasad beliau dipindahkan sekali lagi ke Suluq (tempat beliau digantung) oleh Muammar Dafi yang emo dengan kepopularan Umar Mukhtar. Pada tahun 2000 berlaku kejadian bodoh melibatkan Dafi dan kelab bolasepak Al Ahly. Kelab Al Ahli di Benghazi mempunyai nama yang sama dengan kelab kegemaran beliau di Tripoli. Kelab Al Ahli Tripoli adalah kepunyaan anak beliau Saadi. Saadi juga merupakan pemain kelab ini dan bagi memastikan kelab Al Ahly kepunyaan beliau lebih power dari Al Ahly Benghazi beliau melakukan taktik kotor. Pengadil dirasuah dan ini menyebabkan Al Ahly Benghazi kalah. Pada tahun 2000 Al Ahly Benghazi menghadapi ancaman relegation. Dalam perlawanan akhir pihak lawan mereka diberikan penalti tanpa sebab munasabah dan Al Ahly Benghazipun relegated. Sebagai tanda protes penyokong kelab Al Ahly Benghazi melakukan protes besar-besaran. Seekor keldai dipakaikan baju kelab Al Ahly Tripoli siap dengan nama Saadi dibelakangnya.

Kelab Al Ahly Benghazi ini sebenarnya diasaskan oleh golongan Pro Senussi Raja Idris yang dijatuhkan oleh Dafi. penyokong kelab ini dengan beraninya menghina kelab Al Ahly kepunyaan Saadi yang korup. Mereka memanggil diri merka "cucu cicit Umar Mukhtar" sebagai tanda FUCK YOU kepada Saadi dan secara tak langsung Muammar Gaddafi.

Bagi membalas penghinaan terhadap keluarganya, Muammar memerintahkan agar makan Umar Mukhtar digeledah dan dirobohkan. Jasad penjuang Libya ini kemudian ditanam pula di Suluq, jauh dari Benghazi yang mempunyai kaitan sebagai bandar diraja Senussi.



Makan Umar Mukhtar di Suluq


Semasa pemberontakan menentang Muammar bermula,bekas makan Umar Mukhtar dijadikan tempat berkumpul penyokong anti Gaddafi. Gambar Umar Mukhtar diletakkan pada bendera yang dikaitkan dengan golongan pemberontak. 80 tahun selepas kematian beliau, Umar Mukhtar masih mempunyai "kuasa" untuk menaikkan semangat anak muda menentang pemimpin mereka yang opresif.



So now you know.

I know this is a random but FOA is all about random topics right?


43 comments:

Obefiend Weiland said...

dick fuck slow ass bitches

Lati0s said...

Cunt

Ah, verification word pun Yahudi.

http://yfrog.com/nyv1wvj

Lizzam said...

His ego is the reason he is brave and I respect that, but it's also the reason he don't give a fuck about others, and had his own people go against him.

neorackle said...

Gaddafi sng butthurt.

Gantung gmba kt baju nk perli italy and now kinda karma gamba mayat gadafi disebarkan dalam keadaan hina.

Tiap kali tgk gamba mayat dafi, i wish he knows he will end up his life like dis.

Memang menyampah dgn perangai diktator ni. Padan muka. Tp mcm mana pun mayat perlu juga dihormati.

Cakap bab bolo, mcm xde beza lak perangai dgn sultan bolo.

word verification: Vandatie
(v for vandatie)? Rebelll!!

{ uMy } said...

Lion of the Desert - best documentary ever on Umar Mukhtar days~

Al-Saachez said...

dan aku masih hairan macam mana Gadaffi diangkat sebagai hero umat Islam oleh sesetengah manusia

Mujahid Mansor said...

I hate the fact that some people hails him as a saint, glorifies him, just because he happen to be Muslim.

Gila apa, mamat ni diktator and an oppressor la sial. Tak habis-habis dengan fobia Yahudi.

aida said...

and still, people said gadaffi is nice fellow. a nice fellow would not fight against his own people dengan cara bedil diorang, serang diorang. ok maybe his good, tapi those yang cakap dia baik not even libyans!

and from my point of view, these people takde hak untuk sanjung gadaffi when libyans is fighting their ass off untuk jatuhkan dia ni. siapa kita untuk sanjung dia when orang libya yang rasa sendiri azab bawah pemerintahan dia. kalau gadaffi baik, takkan la rakyat dia rebel against him kan? possible kalau involve a small group tapi ni almost semua!

and right now, i hated him but i'm kinda scared if turns out that gadaffi really is a nice guy. but so far, semua artikel yang aku baca, takde satu pun mention kebaikan dia. henceforth, this calls for more reading bout this.

maybe i've stated some wrong facts about gadaffi and libyans. and if i'm wrong, please, do enlighten me.

*ok now i remember why i love FOA so much! please dont abandon FOA nemore!

Silvery Wind said...

Bila tiba part kelab bola, I was like, wtf?

biskut said...

a good in-depth feature la obe (but i think u need editor to amends your typos)

hanafijaafar said...

so where can we buy the official jersey?

kl-kk-ptrjaya said...

Bukan Pro atau Kontra ttg Ghadaffi tp artikel ini baik utk dibaca :
http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=News&file=article&sid=9797

Adam said...

umar mukhtar was actually born in the 1860's.

pizli said...

Oh benda-benda macam ni lah sebab aku suka baca FOA ni dulu.

zanesanity said...

totally random...but that's what we love bout FOA. no BS.hehe

Kah Weng said...

lol, hope you work on FOA more. love it.

Endra said...

rumors2 baru yg berkeliaran kt fb sekarng ni berkaitan almarhum Gaddafi ni baik dgn orang Libya etc2.. xtau mana diornag dpt.. sos kicap pun xde..

lama shial x baca update terbaru kt FOA!!

Anonymous said...

im glad FOA diberi nafas baru.. b4 dis,slalu open new tab tgk FOA tp malangny jarang gile update..kalo ade pon, last tgk obe n cute mean engaged..agreed wit aida, plis dun abndon FOA nemoarr!

saif hazimie said...

gaddafi a.k.a qazaffi (arabic spell)

he reminds me to Abu Salem Prison. demm......

zan said...

Artikel pasal Muammar Gaddhafi daripada rakyat malaysia yang pernah bekerja di Libya sendiri...

http://jordan2jelebu.blogspot.com/2011/10/reminiscences-of-abang-besar-of-libya.html

zayed said...

informative.

Gaddafi is not a good leader said...

a good leader/statesmen will never attack their own countrymen.

ana muslim said...

how bout i kill your children and then write something nasty about them on newspaper. will you just seat and watch?

yes Gadaffi is not a good man, neither are we.

Anonymous said...

ana muslim:

If they have the reputation of being a dictator and an oppressor, then why not.

"yes Gadaffi is not a good man, neither are we"

Should that apply to other famous people that are famous in history for their bad deeds?

zuliana_me said...

Obe, bila nak keluar buku ni.... Can't wait! Post lama FOA pun dah delete.. :(

O.J - Osman Jailani said...

obe... ko penyebab aku dah ketagih story2 cam ni...

ana muslim said...

even bush, obama, mahathir, anwar ibrahim and nik aziz adalah dictators. tapi ia bergandung kepada siapa yang beri gelaran tersebut. everyone has good and bad in them, syaitan pun ada baik dan jahat juga. syaitan ada buang anak? ada bapak jin rogol bayi jin umur 23 hari? jin sujud pada tuhan tapi tak sujud pada manusia, tapi manusia pula sujud pada manusia tapi dengan tuhan tak mahu pula. ekekeke.

"Should that apply to other famous people that are famous in history for their bad deeds?"

sure why not? that would be great!

un abdullah said...

{ uMy }:

Lion of the Desert, available at the usual torrent sites, is NOT a documentary. It is a retelling of his story decked out with actors/actresses and props.

And unlike Ar-Risalah, the movie does not have an arabic version with arab actors.

So you'll have to make do with Anthony Quinn.

Cob Nobbler said...

Tripoli-Benghazi rivalry are more intense than Liverpool-MU,Old Firm and even Boca-River.

Damn!

Pitto said...

this is why FOA exist in the first place.your informative writings that you have done in a way that even non-interested reader would be obliged to read it until the last dot.

Good job,keep it up,FOA is the reason why i become your follower in the first place Mr Obe.

Anonymous said...

kepada ana muslim.jgn jd terlebih pandai plak dgn statement syaitan pun ada baik dan jahat.,.wtf? seriusly sapa ajar kau mcm tu?kau ckp jin pn xrogol bayi sendiri? mcm mana kau tau depa xbuat? abes tu klau ada syaitan baik aku pn nak tau apa yg syaitan tu buat sampai kau ckp dia ada buat kebaikan.. haha wat a joke

Anonymous said...

syaitan yang baik? ada kot? Tapi sifat dia mungkin sejahat-jahat manusia di bumi ini..

kote kecik said...

@anon

some people are born stupid. they have google chrome but they prefer typing 'blog-serius' in the search box rather than 'hadis rasulullah mengenai jin pun ada baik dan jahat'. btw, do you know what is sarcasm?

@ana muslim

good point.

morning said...

firaun adalah manusia mengaku diri tuhan...tapi jin jahat mana pun dia tak mengaku tuhan....ye tak anon?

kadaffi adalah diktator...tapi jahat mana pun dia janganlah sampai seksa macam tu sekali...nak ganti diktator, tapi rupanya yang jadi pengganti pun perangai serupa macam diktator...ye tak?

Rekti said...

It's good to see you back on track obe.

Junaidi Mohamed said...

Isu sejarah yang menarik... blog u bro memang superb dengan isu yang menarik.

azrul said...

orang slalu cakap obe nih typo, tp aku tak prasan...ke aku pun typo juga?
tak pe ah...aku nak gi dapor jap

peace_not_war said...

Obe please write more stories on libyan civil conflict, and how is the libyan before 2011 war, i heard libya was one of the successfull country with even high HDI index than malaysia, free healthcare etc. Some conspiracy theories tells that this war is not about opression just about ghadafi-haters followers of the king idris which take down by ghadafi.btw anyone with any stories should share some too.

tecikbeso said...

kepada tuan blog sye ade copy artikel anda.. maaf saya lupa nk nk beritahu

Obe Vader said...

@morning

good point. nanti libya bakal jadi macam iran.. PRO barat.. maka terlaksanalah satu lagi agenda dajal.

Farhan Ahmad said...

Aku teringat filem lama,
Lion of the Desert.
Pelakon utama Anthony Quinn.

FAIZ FAKHIRIN said...

Who're dats know a lots bout Gaddafi ??? ko ada kt libya ker? ko pernah pergi libya ker? ko prnah dipimpin gaddafi ker?...so mana berita korang dpt semua ni...dgn google n dgr cerita dari someone2...gadaffi dh blah, adakah perkara yg dperjuangkn oleh mereka yg memberontak tu settle?...so please, before kluarkn stupid statemnt, make sure u gotta right facts...bukan facts yg korang baca merapu tahi kucing n post menyatakan korang jer betul...

Anonymous said...

obe ni memang sial la,semua sial pasal dia ni