BANER FAKAP

Wednesday, October 19, 2011

Bermula Dari Sifar


REBOOT

Kita bermula dari sifar. Bina semula kotabaru atas sisa kota lama. Dikatakan semasa orang Sepanyol menakluk Mexico, mereka membina bantar moden mereka diatas runtuah kota Aztek. Gereja katolik besar di tengah Mexico City dibina betul-betul diatas bangunan dewa pagan Aztek. Jika dikuis tanah sekitar katedral kehutahan Jesus itu kamu bolej jumpa patung tuhan Aztek. Tanda sivilisasi Aztek kini sudah dikuburkan

Banyak orang bertanya apa perlukah aku membuang entry-entry lama FOA? Kenapa tak dikekalkan sahaja?

Aku sudah back up dan simpan semua entry lama. Akan compile dan buat dalam bentuk buku. Jika masih mahu membaca nukilan sampah dari an author formerly known as Effi Weiland tunggu sahaja buku saya dijual di toko buku berhampiran. Ya aku pernah menerima beberapa tawaran agar FOA dibukukan tak lama dulu dari pelbagai publishing house. Aku saja malas kerana tiada sebab untuk publish. Kini dengan matinya FOA versi 1.0 kini aku ada alasan buat duit dari penulisan sampah aku

Ini kebenaran

Tiada apapun yang aku nukilkan sepanjang 6 tahun di FOA itu bagus. In fact aku sendiri akan komen apa yang pernah ditulis dulu sangat amatur. Se amatur video 3GP orang bersenggama celah akar pokok dan batuan berlumut di lubuk tupah.Dengan typo berjela dan pandangan sayap kiri arkaik dan terlalu idealistik. Aku masih tak tahu bagaimana nukilan aku dulu boleh ada pembaca pula. Mungkin kerana orang ramai memang sukakan bacaan sampah. How else would this explain the existence of Metro, Mastika and FOA in the first place

Maka FOA pun bermula kembali. Dari tahun pertama. Year one. Jika pengeluar komik DC boleh melakukan label wide revamp keatas 52 komik terbitan mereka masakan aku tak boleh lakukan yang sama kan? I mean blog entries yang lama tu pun korang dah bosan baca. Biarkan ia mati. Tinggal dalam kenangan kamu sahaja. Enjoy sahaja FOA the second coming. Kalau bagus ia jadi macam KRISTUS. Bakal menyelamatkan kamu dari kebosanan blog-blog lain. Kalau tak bagus jadi macam kehadiran semula Iron Mike Tyson. Never as good as the last one and people will only remember how good this blog was once was. I am willing to reboot. As long as you guys are willing to read

Let's give this blog a second try.

Effi Saharudin

73 comments:

napps said...

First! LOL

pizli said...

Ye ramai je nak baca.

napps said...

I am very glad u r publishing old FOA in book form & rebooting FOA! Cheers bro n keep on writin'!

Moe said...

Mastika..lol

farhanasalime said...

yeah high five!

apaideherwan said...

good luck obe.

bujal X said...

welcome sir.

MinahSpekMerah said...

wow.awesome.looking forward for the book.

zalizan@apex@kamil said...

alamk baru dari megi....pasti komen ni akan dibukukan...100 taun akn datg..

Cob Nobbler said...

Runtuhnya Kota Melaka - kita dirikan Putrajaya - ayat Ketua Pemuda UMNO LOLOLOLOL

saifnaif said...

Akhirnya, #FOAisDead menjadi suatu kenyataan.

Cob Nobbler said...

"Balik ke petak pertama" - Loque Butterfingers.

Great bro!

lordapes said...

damn man. at least you could choose a better date. 19/10/11 doesn't ring too well. haha.
but hey, can i at least hope to expect another rpk epicness trolling? :D
do tell when the book is published. keep on writing dude.

punkerzoe said...

sampah ke ? i don't think so..
but i will follow your writing as well as the old version of FOA 1.0..

azree newsted said...

"REBOOT is GOOD"

Ben said...

We're waiting...for the 2nd coming

neorackle said...

Diri aku rasa terharu mengenang zaman kegemilangan dan sepanjang bersama ngn FOA.

Keep it up.

Anonymous said...

FUCKING FAGGOT NOW THERE ARE NO MORE OLD POSTS

AAAAAAAGRHGHJAGRAJHRGJAHHRKA

FUCKING DIE, YOU KILLED YOUR BLOG

ctm.zainal said...

i love ur old posts.. I am on a mission to read every single one of it day to day.. Mission terkandas di tengah jalan kerana Obe.. Why u do this la??? Why????

lara_nur said...

one LIKE already.

haha.

but, ini masih kelihatan seperti FOA yang lama. what about new different template? new fresh look? new header? new typeface? new font?

dah alang2 start all over again from zero why not ubah the appearance terus. barulah kelahiran semula. hah. semoga isi nya seiring mantap juga.

go on and good luck.

FREEDOM OF ALLOCATION ha?

Shaari said...

harap-harap kali ni takde post yang akan buat serbanistas macam aku butthurt. in fact kalau persenda agama bukan butt je hurt, satu badan hurt :(

jack jinggo said...

hahah..aku baru dapat baca sampai 2008 punya entry..macam noob sbb baru discover blog ni..takpela..keep up the gud work..

Anonymous said...

Meanwhile... In Blog Serius.

Melayu Terakhir Kelantan 2011 said...
obe, kenapa kau hina islam?

Anonymous said...

FOA 2.0 hehehe

amhami_a said...

Bro, aku rindukan entry Obe Filter 5000. yokto technologi.

Anonymous said...

bloody hell la obe,mana abih entries lama?aku dah la rajin baca entries lama hang time mengulaq kat ofis.boh balik la woiii

Wan Mohd said...

aku rasa ni ada kaitan dgn obe nk kawin la..he's getting softer in a way. dammit! no more rage-induced blog entries yg lama...

landaklaut said...

Yayy i've been waiting for ur book to come out! Pls sign the book for me! Kthxbye!

- - said...

hell no. NO. NOOOO. entries lama T_T

Mujahid Mansor said...

Let's hope this will be a reboot of Batman Begins style. Osem and epic.

Ajeossi said...

aku start baca FOA bila tau Obe punk'd raja petra..hahaha

Anonymous said...

hohohoh. Luckily i managed to save all ur old posting. anyway best of luck with new FOA

Hazwan Arif said...

aku lg suke FOA

zuliana_me said...

Serius! Wow! Nak beli!!!

Kasapsky said...

gua xrajin baca bro. rajin komen dgn troll je. haha. sebab sakit gak mata ngadap background itam font putih. dah le hari2 ngadap cmd je. haha. dpt baca 1 paragraph je, mata dah sakit, maybe Astigmatism melanda bila baca font kecik kaler putih bg itam. haha. aku suggest bykan gambar or edit picture cam ala komik. Cun gak. Good luck bro. (p/s: abg yin ko dah jd pro potographer skrg dgn canon eos dia)

me.love.u said...

ala..i like ur articles a lot..butthurt ke x..i dun care..

Freedom Of Amortification said...

Dude, hope you'll publish FCD as a spin-off from FOA. Really enjoyed FCD

AkutakPandaiMenulis said...

Thanx :)

budoxesquire said...

x sabar nk baca

Faaizz d. Zul said...

tak sabo nk tunggu buku.

=)

Ginger said...

NOOOOOOOO!!! I love reading this blog... i was just about to link ur mayan's post to my fren. It's really interesting.

kurosagi said...

hmm~ in person, i dont think all of your previous post is nukilan sampah, depend on perspective does reader use~ you only see what you want to see~ but, if this is your choice, i respect it & lets start from the zero~

jimdorky said...

Y U REBOOT?
WOMAN CHANGE U IZZIT?

SyDen said...

Hmm, wanna see whether there is a change in your writing and idealism after this.

Ah Tong said...

oh meng!!!aq baru jmpa blog ni 3 bulan lpas.y reboot?u change ur brain wat?

ayunda maajis said...

old post ade yg best. aku start baca blog ni sbb entry "Roomate Nurakka" & "Penapis air...."itu pn sbb kwn yg suggest. So now..yeah..looking forward to a new entry

ainon said...

ape laa ko ni obe..at least bagi laa 3 days notice dulu ke..bley gak marathon abeskan..bring them back!

Anonymous said...

i learnt abt flying teapot fr here. glad fiancee brought u back to earth. stay rooted.

Adamandum said...

sampah yg dibaca lag bernilai lag sampah yang dibuang... :b

Jerinx Putra said...

Masih suka membaca FOA dari blog serius.

terNYata Isyraq said...

apelagi cepat2 la publish FOA since FOA 1.0 da xde, aku xde bahan bacaan mase lapang lagi...
huhu...

Genjo Sanzo said...

Tahniah!

funaki said...

i is cry when i rid dis. its so superhomogenicly interesting yet it add no value to our live. keeps up the better work man. we is love you.

Anonymous said...

write sumthin tat not made u cursed, it's a working spell actually :)

troll? ever think on ur "bad days" for past few yrs? well..

-4 yrs old silent reader-

nev said...

good. i actualy started with this blog before i got stucked in BS. so gudluck

Anonymous said...

obe. motto blog kau sebijik mcm surah albaqarah : 44 =)

Trollersneverdie said...

Nice work Obe,actually I started with FOA before I discovered Blog Serius and Harian Metroll..Keep up the good shit ma man!

SilentReader said...

Ohh shit lah. Aku baru plan nak baca entry blog ni dari awal sampai habis bila da start cuti sem ni, tengok² dah takde da? Entry yang lama² best gila babi kot -,-"

Jimmy Stracqualursi said...

feck i can't believe this. i started reading this blog post spm, now imma bout to graduate already! doesn't matter, sex was had.

Akim Iqbal said...

Love this. Hahaha

Hatta MD said...

Sebenarnya...... jumlah tahun saya tunggu kelahiran semula blog FOA... ada 7 kesemuanya....................................

said...

Good riddance! Bwahahahaha

Anonymous said...

Im a silent reader of your blog since years ago and i have to say i enjoyed all your writing since the beginning..keep up the work man...

Zulfikar Hazri said...

reboot utk org yg tabah...


hehe

nabilah said...

honest speaking

beli tu tak kot, sebab da baca, tapi goodluck with that..unless cover die cun xleh belarr kan..naseb larr, i pay for uniqueness~~

i honestly wish u luck =)

balq15 said...

ahhhh...baru nak baca review Nokia N9...

cicak said...

aku pun nak baca balik 'housemate dari nurakka'

uwaaaa

tunggu buku je lah

Santo said...

long live FOA...(terasa mcm poyo but i don't care)

kepten rotor said...

I will buy ur book OBe...gesture of my support for a blogger like u...finally u having something on the horizon...may the fortune will be on ur side bro...keep it up

ale said...

all my support with you bro. True enough ko dah betulkan all those typo. It's more well written and I'm sure the readers will appreciate it. Keep writing. Till your last breath bro

Iffah Ishak said...

You have your own reason for doing so and I respect that.
For me F.O.A has always been a "loud" expressive thoughts of you and thanks for all the years.
Hopefully from zero will be as awesome as before... Even better!
Sincerely

Akim Iqbal said...

Woha !

Silver Rayleigh said...

so, no more update on f.o.a?